Valg af harddisk

Når det gælder valg af harddisk er der nogle vigtige overvejelse man skal huske at gøre sig.
Man kan dog for et relativt lille beløb udskifte sin traditionelle harddisk med en nyere SSD harddisk, og opnå fornyet glæde af din computer eller bærbar.
Med hvad er egentlig forskellen, og hvilken type harddisk bør jeg vælge? Ja – harddisk junglen er efterhånden mere en bare én type harddisk og det er nødvendigt at træffe flere valg end blot at vælge kapaciteten.

Den traditionelle harddisk.

Den traditionelle harddisk, eller mekanisk harddisk består af flere skiver som roterer rundt når harddisken er i brug. Denne mekaniske rotation generer naturligvis varme og har et forholdsvis højt strømforbrug. De bevægelige mekaniske dele vil med tiden blive slidt og vil derfor også arbejde langsommere og give flere skrive og læse fejl, for til sidst at dø helt. Men hvorfor så vælge en mekanisk harddisk? – jo den kan rumme meget data og er billig. Har du meget data som fylder meget, kan den mekaniske harddisk være helt fint.

+ Pris.
+ Kapacitet.
– Hastighed.

SSD Harddisk

SSD harddisken er tænkt ligesom et USB stik, hvor der ingen mekaniske dele er, og alt bliver lagret digitalt. Fordelen er klart at hastigheden for at læse og skrive data går meget hurtigt, og uden de mekaniske dele udvikles der ingen varme som omkringværende enheder udsættes for. Alt-i-alt win-win!

Indenfor de seneste år er SSD harddisken blevet mere almindelig, og kommet en del ned i pris, hvor flere får lyst til at købe dem. Selv billige færdigbygget bærbare computer kommer med en SSD harddisk fra start. Har man behov for større kapacitet må man dog have den store pengepung frem. Man skal dog være vågen for der er stadig stor forskel på SSD harddiske når det gælder performance.

– Pris
– Kapacitet
+ Hastighed
+ ingen varme

Read/Write Speed

Til et grundlæggende forbrug er det altid vigtig at undersøge hvilken hastighed en harddisk kan skrive og læse med, da det har stor betydning for hvor hurtig din computer kan kommunikere med harddisken.

IOPS (Input Output Per secound)

Antal tråde, eller antal arbejdsgange pr. sekund som harddisken kan udføre. En mekanisk harddisk kan udføre optil ca. 100 IOPS mens en klassisk budget SSD har optil 90.000 IOPS.

Her kan du se en sammenligning mellem en mekanisk og en SSD Harddisk.

Indkøbskurv
0
0
Din kurv
Din kurv er tomTilbage til shoppen
Scroll to Top